keskiviikkona, helmikuuta 20, 2008

C-vitamiinin annostelu

Yleisön pyynnöstä 8)

Olen itse käyttänyt nyt apteekista jauheena saatavaa askorbiinihappoa, jota myydään ainakin joko 10g tai 20g pusseissa. Marsuille tarkoitettu C-vitamiini käy yhtä hyvin, kun tietää paljonko mittalusikka on milligrammoissa. Aiemmin heittelin juuri marsujen C-vitamiinia summassa ruuan sekaan, mutta tulin siihen tulokseen, että varmistun sen perillemenosta (ynnä säilyvyydestä - jos ruoka seisoo jonkin aikaa voi teho mennä, samoin käy juomavedessä; C-vitamiini hapettuu ja haihtuu melko nopeasti) paremmin, kun liotan jauheen pieneen määrään vettä ja annostelen ruiskulla kunkin kissan suuhun suoraan. Vaatii tietysti vähän enemmän viitseliäisyyttä, ja täytyy myöntää, että helposti jää antamatta jos on vähänkin enemmän jotain kiirettä, mutta onneksi tämän kanssa ei ole niin nuukaa... Tosin rutiini auttaa tässäkin.

Apteekin askorbiinihappojauhetta maustemitallinen on noin 500 mg. Se on siis puhdasta tavaraa, toisin kuin useimmat eläimille myytävät C-rakeet tai -jauheet.

C-vitamiini on vesiliukoinen vitamiini (kuten kaikki tietävät), joka ei suurinakaan annoksina kerry elimistöön. Sitä voidaan ottaa useamman kerran päivässä ja kissalle sopiva kerta-annos voisi olla 20-100 mg, sairaustapauksissa reilusti enemmänkin. Itse olen sikäli varovainen kuitenkin ollut etenkin pennuille annostellessa, kun ihan jättiannokset voivat aiheuttaa ripulia.

Käytännössä olen tehnyt niin, että otan maustemitan pohjallisen askorbiinihappoa (n. 100-150mg), liotan sen muutamaan millilitraan viileää vettä ja jaan siitä vähän painon mukaan 1-3 ml per nenä. Toistaiseksi en ole antanut Hikulle, jolla ei ole mitään "velvoitteita" eikä vielä vanhuuden vaivojakaan ;) Tuo satsi sitten 2-4 kertaa päivässä.

3 kommenttia:

Elina kirjoitti...

Saako sitä sekottaa nonin sekaan? Mä en jaksais antaa kahta ruiskua...!

saila kirjoitti...

No mikäpä ettei sais ;) Minä annan ne ruiskut ihan peräkkäin...

Virve kirjoitti...

Suuret kiitokset ohjeista, tyätyykin katsoa miten on tuon marsun C-vitamiinin laita, lähinnä tuon mittalusikan suhteen. :)
Täytyy silloin tällöin antaakkin Tyyne rouvalle ainekin c-vitskua.